Estás en: » Blog » Comunidad » Resumen de la III Fiesta del sueño

Resumen de la III Fiesta del sueño

El pasado 2 de marzo de 2022 nuestra Comunidad de Aprendizaje celebró la III Fiesta del Sueño, una jornada con una gran participación por parte de toda la comunidad educativa.

Aquí podéis ver el resumen: 

versión corta

versión larga

Ya vivimos una I fiesta del sueño el pasado el 6 de noviembre de 2012 y una II fiesta del sueño el 20 de noviembre de 2015.

La comunidad educativa lleva 10 años trabajando codo con codo para el cumplimiento de las metas compartidas a través de las comisiones mixtas. Donde alumnado, profesorado, educadores, educadoras, voluntariado, personal de prácticas, familiares y entidades colaboradoras suman fuerzas para el cumplimiento de los sueños de la comunidad y poder tener la mejor educación para nuestros niños, niñas y jóvenes. 

Tuvimos la suerte de recibir la visita de unos compañeros de un centro educativo de Avilés y del propio Ayuntamiento de esta localidad asturiana que quieren seguir nuestros pasos como Comunidad de Aprendizaje.

No podrían faltar los compañeros de Campus Rom, una red de apoyo entre gitanos y gitanas universitarias que se apoyan día a día para seguir adelante con su proceso formativo.Estuvieron presentes en las aulas como siempre que nos visitan sensibilizando al alumnado para que soñaran “a lo grande”.

El hilo conductor de la fiesta fué “Charlie y la fábrica de chocolate” donde toda la comunidad educativa fué dejando su sueño en el aula de madera de la Zona Santiago reconvertida en la fábrica de chocolate. Por la mañana acudió el alumnado del centro a dejar su sueño en la fábrica de los sueños.

Si haces clic aquí podrás ver todos los sueños que recogimos tras el gran trabajo de la comisión organizadora desde la que agradecemos enormemente el trabajo desde aquí.

Previo al inicio de la fiesta del sueño celebramos un acto ecuménico por la paz en Ucrania con Fernando March Párroco de la Parroquia de los Ángeles y titular de nuestro centro educativo, Tara, imán del Centro Cultural Islámico de Valencia y José Cortés, pastor del culto evangélico de la iglesia de Filadelfia de Alboraya.

Durante la fiesta del sueño, el grupo de baile de nuestros niños y niñas amenizó la jornada. Estos alumnos y alumnas todos los viernes realizan un taller de baile y guitarra en el Teatre el Musical del Cabanyal en coordinación con Associació Brúfol. 

Por la tarde fué el turno de las familias, donde acudieron un altísimo porcentaje de las mismas a depositar su sueño en en la fábrica de los sueños y pudieron disfrutar de un concierto de la conocida artista Alba “La Negra”.

La jornada contó con la asistencia de la vicealcaldesa Sandra Gómez; la concejala de Servicios Sociales Isabel Lozano; la directora general de inclusión educativa Raquel Andrés, la directora general de la Fundación Probitas, Anna Veiga así como Gloria Ostos y Yolanda Ruiz, directora general de Scholas Occurrentes y directora de la Cátedra Abierta Scholas Occurrentes de la UCV, respectivamente.

LEVANTE-EMV-BELÉN MARJALIZO. VALÈNCIA,Els desitjos per complir marquen el futur del Col·legi Santiago Apóstol

El centre concertat de València ha celebrat la seua «Festa dels Somnis», on alumnat, professorat i famílies imaginen com volen que siga esta escola del Cabanyal en un futur, per a crear un full de ruta.

Amb la finalitat d’establir uns nous objectius que involucren els desitjos de tota la comunitat educativa, el Col·legi Santiago Apóstol de València ha celebrat la «Festa dels Somnis» on l’alumnat, docents, veïns del barri i famílies exposen les seues idees i necessitats que «marcaran el full de ruta pels pròxims tres o quatre anys», explica Jordi Bosch, director del centre concert.Així, l’escola va crear el dimecres passat en la seua «Zona Santiago» —un solar annex al centre que servix de pati—, un espai amb un micròfon on alumnat i famílies expressaren el que tots volien pel futur del col·legi. Els aproximadament 300 desitjos que van escriure en botelles que després pegaven en l’aula de fusta del pati, es van recollir després en un ordinador. Esta iniciativa d’implicació «tracta de crear vincles de les famílies al centre, i del professorat amb els processos personals de les famílies, tot per a generar un espai educatiu transformat», exposa el director de l’escola. D’esta manera, els pròxims anys,com ja s’ha estat fent en el centre, comissions mixtes treballaran «des d’una perspectiva comunitària per a complir els somnis, eixe és l’objectiu», continua Bosch.

Anhels compartits

«Els desitjos més repetits per les famílies són que les seues filles i fills puguen traure’s el graduat escolar en el col·legi», afirma el director. «Haver aconseguit el concert de l’FP Bàsica ha permès que l’alumnat puga obtindre el graduat escolar en el propi centre, malgrat la barrera de ‘por’ que suposa el pas a l’institut per a moltes famílies», afegix Jordi Bosch. «La Festa del somni és molt important pel col·legi, sobretot quan es troba en un barri amb les complexitats del Cabanyal», exposa Fernando Macías, vocal de Campus Rom, la Xarxa Gitana Universitària. A més, «tots s’adonen que somnien el mateix, però expressat de manera diferent», assegura Macías. «L’alumnat desitja que totes les xiquetes i xiquets puguen anar al col·legi per a aprendre i puguen fer una bona carrera», com afirma Aaron Pérez, alumne de 4t de Primària. D’altra banda, «el professorat vol que estiguen més atents i que porten els deures fets», apunta Macías.Per la seua part, Yolanda Giménez, alumna de 1r d’ESO, assenyala que «el seu somni és ser professora», mentre que la seua companya Manuela Montoya desitja «uns gronxadors per a la Zona Santiago». Altres, com Nayara García, estudiant de 4t de Primària somnia amb que «les famílies puguen ajudar a les xiquetes i xiquets a fer els deures, per a tindre-les a prop». Però, per a molts d’estos som- nis «és necessari que les famílies s’impliquen de veritat i interioritzen que els seus fills poden estudiar, i han de fer-ho, sobretot per aconseguir una vida millor», reitera Aaron Meján, educador i estudiant del grau superior d’Integració social. Amb esta iniciativa, la tercera des de 2012, l’escola —amb la majoria d’alumnat d’ètnia gitana i considerat Centre d’Acció Educativa Singular (CAS)— «ha implementat un projecte molt transformador, ja que li estan donant la volta a la situació, a pesar de les circumstàncies del barri», expressa el vocal de Campus Rom.Fins ara s’han aconseguit somnis com el de «millorar la convivència escolar a través de les normes que s’han construït conjuntament, i la creació de la Zona Santiago, que també és del barri», explica Bosch. A més esta iniciativa,compta amb una part sostenible, ja que cada somni va servir per a reciclar una botella de plàstic «perquè esta escola vol sumar-se a l’objectiu de desenvolupament sostenible número 13 d’Acció pel clima», expliquen des del centre educatiu.

Acte per la pau

Prèviament a la jornada, es va celebrar un acte ecumènic per la pau, promogut per la xarxa Scholas Occurrentes amb representants de les comunitats catòliques, musulmanes i evangèliques.A més, la «Festa dels desitjos» del centre diocesà va comptar amb l’assistència de la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez; la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano; la regidora d’Educació, Maite Ibáñez; la directora general de la Fundació Probitas i Anna Veiga.

També van participar Yolanda Ruiz i Gloria Ostos, directora general d’ Scholas Occurrentes i directora de la Càtedra Oberta Scholas Occurrentes de la Universitat Catòlica de València, respectivament.

Prensa: